Het doel van deze blog is om familie, vrienden, kennissen en wie ook maar geïnteresseerd is, op de hoogte te houden van mijn avonturen in Malawi op een – zo ongeveer – wekelijkse basis. Ik heb nog niet eerder zelf een blog bijgehouden, dus tips of feedback over de inhoud en vorm zijn van harte welkom. Michel, nogmaals bedankt voor het maken en helpen met deze website!

De basics kun je al lezen in mijn minibiografie (leuk woord), maar de aanleiding waaruit deze stage is voortgekomen is iets uitgebreider en de moeite waard om te vertellen. Mijn vader heeft namelijk in hetzelfde ziekenhuis als tropenarts gewerkt in het begin van de jaren ’90! Mijn tweelingzus Bette en ik hebben er ook de eerste anderhalf jaar van ons leven gewoond en we zijn er tweemaal op bezoek geweest in vakanties. Ik heb dus al een beetje een idee van de omgeving waarin ik terecht ga komen, dat vind ik heel prettig. Dat geldt trouwens niet voor de werkomgeving; ik denk dat het werk en de mensen een onverminderd grote indruk op mij gaan maken.

Familiefoto, ik links en Bette rechts (denk ik!)

Deze tropenstage doe ik als invulling van het keuzecoschap, voor mij het laatste coschap van de opleiding tot basisarts. Normaliter duurt dit coschap 8 weken, maar ik heb er zelf voor gekozen om dit te verlengen tot 12 weken omdat ik dan meer van nut zou zijn. De VU heeft geen verbanden met het St. Luke’s, maar die zijn er wel vanuit het AMC. Dat houdt in dat er doorlopend coassistenten zijn, zij zijn ook op hetzelfde moment in hun opleiding. Gelukkig was er nog een plek vrij voor mij en kom ik samen met hen in het speciale coassistentenhuis te wonen. Daarbij horen ook een kok, een huishoudster en een nachtwaker… heel spannend allemaal.