Korte kennismaking met de stad, heerlijk hotelletje, leuk museum, en een succesverhaal voor Michel!

Zaterdag 13 november

’s Ochtends vroeg begon ik gezellig met Bette aan de telefoon! Ze regelde wat online dingen voor me die vanuit hier niet lukten, en het was heel leuk om haar en Rik weer eventjes te zien. Ik krijg echt al heel veel zin in alle gezelligheid van de decembermaand, gelukkig doen ze hier ook aan kerstversiering.

Eenmaal klaargemaakt voor de dag liepen we naar Las Tórtolas, een tentje wat Mich via Google maps had ontdekt. Ze  hadden daar hele lekkere en supergoedkope broodjes! Ik vind het zo leuk dat broodjes hier torta’s heten, het klinkt als taartje, gezellig toch? Daarnaast hadden ze alvast een leuk decemberdrankje wat ze aanprezen en waar ik natuurlijk geen nee tegen kon zeggen, het paste al helemaal een beetje bij mijn stemming.  Het drankje smaakte naar glühwein (zonder alcohol) en naar stoofpeertjes, heerlijk!

Nadat we onze enorme broodjes op hadden, moesten we ons haasten naar het centrale plein. Van daaruit zouden we namelijk weer eens meegaan met een gratis wandeltour. Dit was helaas een iets minder vlotte jongen, wel vriendelijk hoor, maar gewoon een beetje saai. Het was ook zó heet, en dan moesten we de hele tijd onze mondkapjes ophouden… We hebben wel de plaatselijke markt gezien en mango-chilisnoepjes gekocht, dat was het leukste onderdeel. Gelukkig duurde het allemaal niet zo lang en direct toen we dismissed waren hebben we ons naar een cafétje met ijskoffie gehaast. We wilden vervolgens naar een museum, maar daarvan begon de tour pas om 13.00u. We hadden we een uurtje om te vullen, en doken de eerste koele winkel in die we tegenkwamen. Daar hebben we een (perfect werkende!) mobielhouder voor in de auto uitgezocht. Vervolgens sleepten we onszelf maar naar een bankje in het parkje, dan maar even lezen tot de tijd om was. Toen we net een kwartiertje zaten te lezen, begon het echter te hozen! Gelukkig was het bijna tijd voor de museumrondleiding, dus konden we zó het museum in rennen.

Het museum, het Casa de los Venados, was één van de leukste tot nu toe. Het is opgericht door een Amerikaans echtpaar dat al jarenlang Mexicaanse kunst verzamelt. Dat varieert van schilderij tot meubels, van beroemde artiesten tot de ober die als hobby soms wat tekent. Tientallen jaren terug hebben ze het huis in Valladolid gekocht, toen was het nog een bouwval. Na de restauratie is het gevuld met al die bijzondere kunstwerken, en de collectie groeit nog steeds. Zelf zijn ze beiden al in de 80, maar ze zitten goed in de slappe was en hebben nogal wat mensen voor hen werken. Die geven de rondleidingen in huis en – het meeste werk, ze vertelde onze gids – stoffen dagelijks alles af. Met die kunstwerken hebben ze in dat huis 5-6 gastensuites ingericht, allemaal met een ander thema. Tot slot hebben ze hun eigen woonruimte met de meest waardevolle stukken (zowel emotioneel als in prijs), we mochten overal kijken! Erg bijzonder was dit.

 

Toen de tour was afgelopen was het gelukkig wat minder hard aan het regenen. We liepen naar een populair vegetarisch lunchtentje, Le Kaat, waar we een schotel met geroosterde groenten en gordita’s met nopal deelden. Nee, wij wisten ook niet wat nopal was, maar dat bleek de vrucht van de cactus, en die is erg slijmerig… Een bijzonder gerecht dus. We spoelden het weg met een lekker bakkie koffie bij café Pilates.

Nu komt hét succesverhaal van deze blogpost: MICHEL HEEFT EEN VOETBALSHIRT GEVONDEN! Stad, land en winkelcentra afgestruind, zinnetjes in het Spaans ingestudeerd, iedere etalage die werd gepasseerd grondig onderzocht… en daar was ie. En hij paste. En wat was hij er blij mee ;)

Dineren deden we chique, bij San Giovanni trattoria. Ik had voor het eerst sinds tijden weer een wijntje, en die smaakte zorgwekkend goed. We deelden een pasta en een pizza, die eerste was een stuk beter dan de laatste. Het was verder een lekker terras waar je leuk mensen kon kijken, erg vermakelijk.

En… dit was hem alweer! Behalve nog het ontbijt zondagochtend, maar die komt bij de volgende blogpost Rio Lagartos & Las Coloradas.