Suuuuper spannend: een 3 daagse motor tour! Langs de mooiste uitzichten, afgelegen dorpjes en bijzondere steden.

De eerste dag reden we van Sapa naar Lai Chau, zo’n 70km. Het eerste stuk zat ik lekker bij Mich achterop, dat is veel comfortabeler dan ik dacht! En heel gezellig, je kunt veel meer bespreken dan wanneer je ieder op 2 aparte scooters zou zitten. Boven de hoogste bergpas van Vietnam deden we een kopje koffie, en daarna was het mijn beurt.

Ik had nog nooit op een scooter of motor gereden en vond het behoorlijk spannend. Gelukkig valt het me heel erg mee tot nu toe, maar ik zit nog niet zo ontspannen op zo’n ding als ik zou willen. Onderweg hebben we nog een klein wandelingetje gemaakt naar een mooie waterval, erg hoog en warm maar wel de moeite waard.

Gelukkig droeg Mich de tas. Rond 4 uur kwamen we aan in Lai Chau en wilden we koffie doen bij Paul’s coffee, daar hadden ze alleen geen koffie. Wel lekkere ijsthee en een schattige baby.

Lai Chau is echt een rare stad. Alle wegen zijn 6 baans (met soms nog ventwegen), en dan rijden er twee scootertjes op. Er staan enorme, nieuwe overheidsgebouwen, maar er zijn maar heel weinig mensen. Voor de koffie en avondeten vonden we wel gezellige tentjes, en ik heb eindelijk “ban xeo” gegeten! Dat is een soort pannenkoek van rijst, het lijkt erg op Indiase dosa. Erin zat een mengsel van gehakt, garnalen en groenten, en we kregen er een hele bak sla en kruiden bij. Wij begonnen al blij te eten, maar toen kwam de eigenaresse ons erop wijzen dat we het he-le-maal verkeerd deden. Ze deed ons voor hoe je een stukje pannenkoek op een rijstvel moest leggen, blaadjes sla en verse kruiden erbij, dan oprollen en in de saus dippen. Ingewikkeld (letterlijk) maar heerlijk!

Eettentje aan het meer, zulke leuke lichtjes!

Het ontbijt was wat lastig, de koffie lukte wel maar eten niet zo. We hadden een paar happen vies slagroomgebakje met vlees (?!?) die zo tegenviel dat we maar gewoon gingen rijden, eten kwam later wel. De route naar Sin Ho was echt prachtig, overal zo groen en zulke mooie uitzichten!

Maar alles is toch leuker als je lekker hebt gegeten, dus na een banaantje kon ik er nog meer van genieten. Als lunch hadden we een fantastisch brioche brood met net zo fantastisch achtergrondje.

De route was 110 km met eerst veel klimmen en het laatste stukje op een plateau. Alles is even mooi, bijzonder en afwisselend. Dan weer lijkt het op de Alpen, dan weer rijd je tussen de rijstvelden.

Toen we rond 3 uur kwamen we aan in Sin Ho, een wat groter stadje. Het deed al meteen gezelliger aan dan Lai Chau, wat knusser. We hadden gelezen over de “herbal baths” bij de Ba Sanh homestay en dat was precies waar we zin in hadden met onze gevoelige billen na de lange motorrit. Dat was me een belevenis! Het was voor mij de leukste middag tot nu toe. Ze gingen meteen druk voor ons in de weer en haalden heet water uit een enorme “pan” met kruiden die op  het vuur stond. Dat water deden ze bij koud water in een echte houten tobbe. Er stonden er 2 in een kamertje, dus we konden gezellig tegelijkertijd in bad.

Oh, wat was dat heerlijk. Heel grappig, achter een gordijntje, in het lekker kruidig geurend, goed warm bad, met op nog geen meter afstand allemaal mensen die gezellig druk Vietnamees aan het babbelen zijn. Na een kwartiertje waren we goed doorgewarmd en ontspannen. We moesten even op een bankje zitten om bij te komen en kregen meteen thee voorgeschoteld.

De plaatselijke lerares Engels en haar dochter van 9 kwamen een praatje maken, want haar dochter kon nu eindelijk eens oefenen met Engels praten. Daarna kregen we een rondleiding door te tuin en een glas zelfgemaakte zoete wijn (super lekker). Hier zijn we als toeristen echt een zeldzaamheid, alle kindjes roepen hello!,  zwaaien en we zijn 3x op de foto geweest.

Wat we hadden voor avond eten weten we niet precies, maar het was het enige wat de dame in dit tentje had: een soort dikke omelet en was best lekker.

Woensdagochtend ontbeten we met heerlijke Bahn Mi naast de deur. We hadden een lange rit voor de boeg, 140km! Weer via Lai Châu waar we de vorige dag vandaan waren gekomen, maar via een kortere route. Voordeel van deze andere route was dat we langs een pas ontdekt grottenstelsel kwamen. Dat was bijzonder! We moesten eerst een steile trap van zo’n 20 treden op voor we bij de eerste grot kwamen. Daarin was onder andere een hele grote ruimte, het leek wel een aula. Je moest door die grot heen om bij de volgende grotten te komen. Het meest bijzondere was bijna nog dat we daar gewoon helemaal alleen waren, we kwamen geen mens tegen. Dat maakte het nog indrukwekkender voor mij.

Wij hebben daarna nog grot bekeken want het was best nog een eind klimmen en wemoesten ook nog helemaal terug rijden naar Sapa.

Na lunch (tweede Bahn Mi van de dag, in constructie tekening-papier gewikkeld!) reden we door naar Sapa.

Dat werd nog even best fris, zelfs met al onze warmste kleren aan. Gelukkig hadden we de hele trip ontzettend geluk gehad met het weer, met nauwelijks regen en hele fijne temperaturen!

Eenmaal in Sapa regelden we een bus voor die avond naar Hanoi, deden koffie met een taartje en pikten onze achtergelaten tas op.

We dineerden hotpot (tip van Peet), een soort bouillon fondu. We werden er heel melig van, want meteen toen we begonnen kwam de serveerster naar ons toe omdat het naar haar idee compleet in de soep liep. Daarna werd het een sport om stiekem toch allemaal dingen in de pan te gooien als zij even niet keek.

Om 22.00 uur vertrokken we met de slaapbus weer terug naar Hanoi. Zodra de motor startte was ik vertrokken, het waren intensieve dagen geweest!